Beste vrijwilligers,

De afgelopen dagen is er heel wat gebeurd. De handen worden veel gewassen, hier en daar wordt gehamsterd, er wordt thuisgewerkt of in de zorg juist overgewerkt, de kinderen blijven thuis. Er zijn veel zorgen. Als hulpdienst vragen we ons af, hoe kunnen we in deze tijd ook een licht en een helpende hand zijn voor de mensen in onze gemeente? We zien al mooie initiatieven en oproepen dat mensen wel graag boodschappen willen doen voor anderen of vervoer willen regelen. Graag denken we als vrijwillige hulpdienst mee in hoe we op dit moment de kwetsbare mensen en ouderen in onze gemeente kunnen ondersteunen.

We vragen u ook om naar uw naasten om te kijken. Wie zou wel juist op dit moment wat hulp kunnen gebruiken? Wie kan beter niet zelf zijn of haar boodschappen doen of wilt u liever niet dat ze moeten reizen met het openbaar vervoer? Wie heeft er nu geen familie die op bezoek kan komen? Denkt u mee of u zelf die persoon kunt ondersteunen en  schakelt u anders de vrijwillige hulpdienst in? We ontvangen graag de hulpvragen. Mogelijk zullen we deze periode dan ook een (extra) beroep doen op u als vrijwilliger. We begrijpen dat dit in deze tijd vragen oproept.

We willen daarbij aangeven dat:

 • We kritisch beoordelen welke vragen wel opgepakt worden en welke uitgesteld kunnen worden.
 • We de regels van het RIVM strikt opvolgen. De coördinatoren zullen dan ook heel specifiek uitvragen of u of de hulpvrager eventuele (verkoudheids)klachten heeft. Wanneer dit zo is, dan wordt bepaald welke hulp wel en niet geleverd kan worden. Verder wordt u gevraagd om veel uw handen te wassen en zo mogelijk gepaste afstand te bewaren. Zo nodig zult u als vrijwilliger (en de hulpvragers) extra geïnstrueerd worden.
 • Oudere vrijwilligers en mensen met een kwetsbare gezondheid willen we op dit moment liever geen vrijwilligerswerk laten doen waarbij er risico is op besmetting via eventuele hulpvragers. Maar heeft u misschien (volwassen) kinderen, buren of anderen die wel nu juist wat extra tijd hebben en wat willen doen, dan kunt u (na toestemming) gerust hun naam en telefoonnummer aan ons doorgeven. We zetten ze dan op onze tijdelijke vrijwilligerslijst. Stuur deze mail dan ook gerust door.
 • We kunnen ons ook goed voorstellen dat u, juist omdat u in de zorg of andere vitale beroepen werkt of nu de hele dag de kinderen juist thuis hebt, geen tijd heeft om vrijwilligerswerk te doen. Ook als u bezorgd bent om uw eigen veiligheid of die van uw omgeving (of omdat u de komende weken nog juist heel hard nodig gaat zijn op uw werk) dan is het heel begrijpelijk dat u dit keer liever geen vrijwilliger bent. U kunt dit altijd aangeven als u eventueel benaderd wordt voor vragen. Voelt u zich niet verplicht wanneer we bellen.
 • Wanneer de regels vanuit de overheid en het RIVM veranderen, dan zullen we bovenstaande ook verder aanpassen.

 Met elkaar hopen we juist in deze tijd handen en voeten te geven aan Mattheus 25:34-40. En laten we, naast het handen wassen, vooral niet vergeten onze handen te vouwen.

Hartelijke groet namens de vrijwillige hulpdienst,

Marlies de Bruin en Petra van der Ree (coördinatoren)
Liesbeth Hoogendijk en Gera Hakkesteegt (werkgroep)
06-23054611

NB:

Nog wat ideetjes die we  tegen kwamen om ook op andere manieren een licht te kunnen zijn:

 1. Bel een oudere op: In deze dagen blijven ouderen thuis. Bel ze op. Ook ouderen die u niet zo goed kent. Vraag eens hoe het met ze gaat!
 2. Stuur mensen die werken in het onderwijs of de zorg een kaartje om hen te laten weten dat je hen ziet.
 3. Maak een maaltijd voor iemand die nog gewoon werkt: Misschien kun je een maaltijd maken voor iemand die elke dag de deur uit moet.
 4. Laat je kinderen kaartjes maken: Stuur alle kaartjes in een grote envelop naar het bejaardentehuis bij je in de buurt, zodat ze die kunnen uitdelen. Een lichtpuntje!
 5. Schrijf een kaartje voor de ouderen bij jou in de straat: Bied aan dat ze je altijd mogen bellen, als ze daar behoefte aan hebben of dat je beschikbaar bent om te helpen. Deel ook je telefoonnummer (of die van de hulpdienst).
 6. Deel online preken / diensten / liederen: Nu ook alle kerkdiensten worden geschrapt, missen sommigen hun geestelijke momenten. Deel daarom online daarom diensten en liederen. Dan kan iedereen er van genieten.

(o.a. van www.cip.nl / www.wijzijnlume.nl)